EIGENSCHAPPEN MASSIEF HOUT

Hout werkt

Hout leeft en is door de natuurlijke nerfstructuur een warm en levendig materiaal.
Hout reageert vooral op vocht: droogt het, dan krimpt het, wordt het nat, dan zet het uit.
Het hout volledig drogen kan niet, omdat het dan scheurt of kromtrekt, maar wij zorgen ervoor dat het hout bij verwerking goed droog is.
Het is erg belangrijk dat de ruimte waarin de keuken komt te staan, niet meer vochtig is en dat de kamertemperatuur na plaatsing vrij constant blijft.

Houtsoorten

U kunt bij ons terecht voor eik, noten, esdoorn, beuk en elzen. Andere houtsoorten op aanvraag verkrijgbaar.

Behandelingen

Beitsen

Beitsen is mogelijk in meer dan vijftig kleuren. Het is belangrijk om te weten dat gebeitst hout altijd onderhevig blijft aan verkleuringen, en die verkleuringen blijven ook bestaan na het plaatsen van de keuken
(bijvoorbeeld onder invloed van zonlicht). Opgelet: gebeitst hout is nog niet beschermd. Bescherming gebeurt door de vernislaag.

Lakken

Na het kiezen van de kleur, wordt het blanke hout met een spuitpistool gespoten. Het aantal mogelijke kleuren is oneindig.

Extra behandelingen

Speciale behandelingen als het oud maken van het hout, sluitstekken voorzien, glasdeuren inbouwen of patineren van de randen zijn mogelijk.

Vernissen

Na het beitsen of lakken wordt het hout beschermd met een vernislaag.

Onderhoud

Het onderhoud van massief houten deuren is heel eenvoudig. Een gewone vochtige doek volstaat voor het onderhoud. Daarna nadrogen met een droge doek.
Gebruik liefst geen schoonmaakmiddelen en zeker geen middelen op basis van was of schuurmiddelen.
Breng eenmaal per jaar een druppeltje fijne olie aan op de scharnieren van de deuren en de geleiders van de laden.

Algemene richtlijnen

- maak de filters van de afzuigkap geregeld schoon, zodat vervuilde lucht en vettige dampen geen schade kunnen veroorzaken aan het hout.
- open de deur van de vaatwasser pas wanneer de vaat volledig droog en afgekoeld is. Zo kunnen hete dampen de houten deuren niet beschadigen.
- Plaats toestellen die hitte veroorzaken zoals koffiezet of broodrooster niet rechtstreeks onder bovenkasten.