ROESTVRIJ STAAL

Wat is het?

Roestvrij staal (RVS) of inox is duurzaam en sterk materiaal dat bestaat uit een combinatie van ijzer en andere metalen. De buitenlaag is een dunne oxidefilm die corrosie (roest) voorkomt.
RVS is een tijdloos materiaal en wordt vooral gebruikt in moderne keukens met een industriële toets.

Eigenschappen

Doordat het oppervlak geen poriën bevat, is RVS een zeer hygiênisch materiaal. Het wordt daarom veel gebruikt in professionele keukens.

RVS is vrij stootvast, maar lichte krassen en deuken zijn bij intensief gebruik in een keuken bijna niet te vermijden. Bij te ruwe behandeling kan het oppervlak beschadigd raken.
RVS is niet bestand tegen bepaalde chemische stoffen zoals:

- soldeerwater
- verfafbijtmiddelen
- kwastreinigers
- metaalslijpsel
- cementsluierverwijderaar
- afvoerontstopper
- ontwikkel- en fixeerartikelen
- kalkwerende producten

Deze producten kunnen vlekken veroorzaken, of het RVS aantasten.
Als de RVS toch in aanraking is gekomen met een van de vermelde producten, spoel dan onmiddellijk en overvloedig met water, wrijf de aangetaste oppervlakte droog en behandel nog zichtbare vlekken met
een speciale RVS-poets (staalfix).
Bij correct gebruik is RVS nagenoeg onverslijtbaar.

Onderhoud

RVS is een vrij arbeidsintensief materiaal. Dagelijks onderhoud gebeurt best met water en een ontvettende zeep.

Om kalkranden na het opdrogen van het water te vermijden, worden de oppervlakken best na ieder gebruik afgedroogd met een keukendoek of keukenrol.
Vet en olie worden best met detergenten verwijderd. Bij koffie- en theevlekken werkt een vloeibaar reinigingsmiddel (met eventueel wat bleek) het best.
Gebruik in geen geval reinigingsmiddelen op basis van zoutzuur of chloor. Let ook op met schuursponsjes: als de rugwand daarvan gebruikt wordt, dient dat in dezelfde richting als de polijstrichting te gebeuren.
Het gebruik van staaldraadborstels of staalwol is uit den boze, omdat de achterblijvende sleetstoffen roest kunnen veroorzaken.
Vormt er zich toch roest, dan biedt een vloeibaar schuurmiddel en een harde borstel of Scotch Bride wellicht soelaas.

Sommige spoelmiddelen laten op het oppervlak een blauwpaarse of regenboogachtige verkleuring achter. Die is volledig onschadelijk, maar oogt niet mooi. Verwijder de vlekken met een warme 10%
citroenzuuroplossing of een roestvrijstaalreiniger.

Kleuren

De kleur van het RVS-oppervlak hangt af van de oppervlakteafwerkingen.
Na jaren van intensief gebruik wordt de kleur van een RVS-blad meer gepatineerd; het blad wordt dan wat donkerder en matter.